homebestuurredactiejan mesprijsarchief gildetromcontact gildetromlinks gildetrom
line


Jan Mes Prijs 2014 voor Toine Minnaert van het Tilburgse kolveniersgilde St. Dionysius

Het bestuur van De Gildetrom heeft de Jan Mesprijs 2014 uitgereikt aan Toine Minnaert, vendelier van het Kolveniersgilde Sint Dionysius Tilburg, voor zijn ingezonden stuk op het rapport: 'in trouw verbonden' van de Commissio Mixta.

Toine, universitair docent aan de universiteit van Utrecht, gaat in zijn artikel in op de relatie tussen kerk en gilden. Dat de onafhankelijke jury de bijdrage verfrissend vindt, mag blijken uit de motivatie die aan de voordracht ten grondslag ligt: "Het ingezonden stuk heeft een interessante inhoud, die het gildewezen ten diepste raakt. Het raakt aan de kern van het gildewezen, niet alleen vanuit het verleden maar ook vanuit het heden, waarin veel opvattingen ter discussie staan. Het gilde is een belangrijke pijler waarin Christelijke waarden in de basis blijven leven. Schrijver stelt de traditionele relatie van het gilde en de kerk ter discussie, een relatie waarin hij een wederzijdse verantwoordelijkheid veronderstelt. Gilden zijn traditioneel en dit traditionele is ook herkenbaar in De Gildetrom. Het is dan ook voor een blad als De Gildetrom een belangwekkend stuk."

De oorkonde, vergezeld van een stoffelijke blijk van waardering, is op zondag 7 juni 2015 uitgereikt tijdens de verbroedering van de gilden binnen de gemeente Tilburg. 

 

 


 

Nieuws

Heeft u zich al aangemeld voor de digitale Nieuwsbrief van De Gildetrom?

Neen? Geeft u zich dan nu op met uw e-mailadres:

nieuwsbrief(_AT_)degildetrom.nl

 

 

copyright Stichting De Gildetrom Logon

webdesign www.olafs.nl