homebestuurredactiejan mesprijsarchief gildetromcontact gildetromlinks gildetrom
line


Uitreiking Jan Mesprijs 2011

Door het bestuur van De Gildetrom is in 1995, als eerbetoon aan de initiator, vormgever en eerste voorzitter van de stichting, de heer J.B.M. Mes, overleden op 1 februari 2003, de "Jan Mesprijs" ingesteld. De prijs bestaat uit een oorkonde en een waardebon en is bedoeld als aanmoediging voor schrijvers en om de kwaliteit van het blad te bevorderen. De jury hanteert in de beoordeling één of meer van de volgende criteria:
• nieuwsaspect
• originaliteit
• van belang voor het gildewezen
• kwaliteit van de tekst
De onafhankelijke jury wordt gevormd door:
Mevr. J. v. Gils
P. Lathouwers
P. Spapens

Al zeer vroeg in het jaar ontving het bestuur van De Gildetrom het juryrapport. Met het gilde van de winnaar werd "stiekem" contact opgenomen om een geschikt moment af te spreken voor de uitreiking van de Jan Mesprijs. De datum van het Koningschieten werd gekozen, want dan zou het hele gilde aanwezig zijn. Maar één week voor de geplande datum bleek de winnaar zelf afwezig te zijn, deze had met familie een weekje Turkije gepland. Omdat de penningmeester van de Gildetrom het wel erg ver vond om daar het bestuur de prijs te laten uit te reiken, werd een nieuwe

datum gepland; zondag 20 mei 2012. Het gilde Sint Joris zou na de opluistering van de H. Mis ter ere van het 800 jarig bestaan van Asten afsluitend bijeenkomen in het gildehuis. De winnaar, Ad van Lierop, was zeer verrast, want zelden werd er zonder hem iets georganiseerd. Ook verrassend is het feit dat de Jan Mesprijs twee jaar achter elkaar bij hetzelfde gilde is gevallen. Dat is nog nooit in de historie van de Gildetrom voorgekomen en zodanig dus te duiden als een unicum.

Citaat uit het juryrapport:
"De herstart van het Sint Jorisgilde Asten", (Gildetrom nummer 4, 2011 - blz. 116) van Ad van Lierop. Van dit artikel word je warm van binnen, de thematische indeling en structuur zijn goed en de aanpak is bondig. Het is een eerlijk verhaal dat vlot leest. De auteur vertelt op een aangename manier over problemen en oplossingen en hoe geluk een rol speelt. Hij is taaltechnisch goed en vertelt anekdotisch. Hij schrijft over de heroprichting van een gilde vanuit de visie: de gemeenschap en de mens staan centraal, tradities zijn belangrijk, maar ondergeschikt.

Wilt u ook in aanmerking komen voor deze prachtige prijs, schrijf dan ook eens over het wel en wee van uw eigen gilde, wie weet staan we dan een volgende keer bij jullie op de stoep. n

 


 

Nieuws

Heeft u zich al aangemeld voor de digitale Nieuwsbrief van De Gildetrom?

Neen? Geeft u zich dan nu op met uw e-mailadres:

nieuwsbrief(_AT_)degildetrom.nl

 

 

copyright Stichting De Gildetrom Logon

webdesign www.olafs.nl