homebestuurredactiejan mesprijsarchief gildetromcontact gildetromlinks gildetrom
line


Jan Mes Prijs 2013 voor Marijke Maas van het Bestse  Sint Odulphusgilde

Maandag 16 juni 2014 was een feestelijke, maar tegelijkertijd ook een verrassende dag voor het Sint-Odulphusgilde. Dit gilde vierde haar jaarlijkse gildedag, hun teerdag, o.a. met een schietwedstrijd en de gezamenlijke maaltijd in restaurant "Quatre Bras".

Het was een aangename dag, niet verwonderlijk dus dat de dames en heren van het gilde zich geruime tijd op het terras ophielden, een vertrouwd gezicht voor de Bestenaren. 

Voorbijgangers hebben zich mogelijk wél verwonderd over een viertal "andersoortig gildepluimage", dat zich in de buurt ophield; geen Bestenaren, geen Odulphusvolgelingen maar wel een delegatie van st. De Gildetrom die hier een missie te vervullen had.

Terwijl de soep werd geserveerd aan de leden en partners van het Odulphusgilde maakte de voorzitter van St. De Gildetrom, Wim Bisschoff, bekend dat men naar Best was gekomen om er de Jan Mesprijs 2013 te komen uitreiken.

Op voordracht van de jury had het bestuur besloten de Jan Mes Prijs toe te kennen aan een kennelijk verraste Marijke Maas voor haar artikel: "Inburgeringcursus gildefeesten" (pagina 82 - Gildetrom nummer 2, 2013). De voorzitter citeerde vervolgens het juryrapport: Schrijfster weet met haar woordkeuze en verhaalstijl een pakkend en ontwapenend verhaal neer te zetten wat de denkwereld van de buitenstaander goed lijkt te verwoorden. Het verhaal is goed van opbouw en de eenvoudige woordkeuze versterken het idee van de buitenstaander, evenals de anekdotische opmerkingen die getuigen van een verondersteld "onbegrip". Ze creëert een beeld van onbekendheid maar tegelijkertijd krijgt het een vertrouwelijke sfeer.

 

 


 

Nieuws

Heeft u zich al aangemeld voor de digitale Nieuwsbrief van De Gildetrom?

Neen? Geeft u zich dan nu op met uw e-mailadres:

nieuwsbrief(_AT_)degildetrom.nl

 

 

copyright Stichting De Gildetrom Logon

webdesign www.olafs.nl